Q/A ABOUT ASIA & BACKPACKING

HEJ alla fina! Nu hoppas jag att jag fått med de flesta "stora" frågorna kring resan. Jag håller på att skriva olika guider om länderna men det tar sin lilla tid.. kommer tipsa om boenden, matställen och saker att göra på alla ställen vi varit! Ni ser ju här nedan att listan är lång så ni får ha lite tålamod. Men försöker få allt klart inom 2 veckor <3

Hur såg er resrutt ut? Här ovan har jag sammanfattat HELA vår resrutt med exakta datum. Det ser extremt mycket ut när man får det så svart på vitt. Och jag kan erkänna att vi har flängt som bara den men hunnit se så sjukt många ställen. 7 länder och 23 olika platser!

Vad har varit det bästa med resan? Det bästa hmm... så svår fråga men att se världen och hur många fina platser det finns men även att lära sig och se hur det fungerar i andra länder / kulturer.

Vad har ni "ungefär" för budget för hela resan? Ska jag vara helt ärlig så hade vi ingen riktig "budget" för resan. Vi hade räknat med ca 10 000kr per månad samt 10K för ALLA flyg. Vi körde inte på någon budget som t.ex vi får göra åt max 300kr per dag.. det är så svårt att tänka så då alla dagar ser så olika ut. Vissa dagar lever man för 100kr och andra kanske 700kr beroende på utflykter etc.

Hur länge ska ni vara borta? Jag var borta i totalt 66 dagar tror jag, så ca 2 månader och 1 vecka!

Vilka länder har ni behövt ha ett boende bokat samt utreseflyg? Det enda landet som de krävde utresebiljett från var när vi skulle in i Filippinerna från Vietnam. Boende frågade de aldrig oss om men det är så olika, så googla noga kring detta! Däremot så bokade vi alla boenden i förväg, ca 1 vecka innan. Och samma med flyg efter att de bad om utresebiljett från Filippinerna. Vi blev så nojiga efter det och såg till att alltid ha en utresebiljett från landet vi skulle till.

Hur tänkte ni när ni packade med kläder, har ni mycket kläder med er? Jag är inte den bästa att fråga kring packning haha.. Jag tänkte väldigt mycket på outfits för fina bilder och variation men skulle packat annorlunda om jag gjorde om resan. Skickade hem ett paket med 5,8kg kläder så då förstår ni. Dock var det en vinterjacka där i med som jag köpte i Filippinerna. MEN det jag skulle packa och tipsa er om är slit & släng kläder som ni kan svettas i och eventuellt slänga på vägen hem. Linnen/t-shirts och sköna shorts. Något finare plagg för att ha ibland men man svettas KONSTANT så man vill knappt ha på sig fina kläder.

Hur har ni gjort med era väskor när ni flyger? Betalar ni för övervikt eller väger dom 20 kg isa? Ryggsäckarna väger knappt mer än 15kg faktiskt. De går inte riktigt att få i 20kg med bara kläder enligt mig.. tror vi åkte iväg med ca 11-14kg var och på vägen hem hade jag shoppat lite och då vägde väskan 16kg. Enda gången vi betalade övervikt var till och från El Nido då man endast fick ha 10kg med sig. Men det var inte alls dyrt så vi betalade övervikten istället för att krångla med att packa om.

Hur mycket pengar har ni gjort åt? Jag vet att alla gör åt så olika beroende på vad man prioriterar. Men vi valde att bo lite bättre (ca 70-130kr/natten var) och gjorde alla utflykter vi ville, åt det vi ville och snålade knappt. Vi hade ju trots allt slitit och jobbat hårt för att njuta av resan så då ska man ju inte behöva snåla, enligt MIG. Så totalt för ALLA flyg (21 flygningar haha), boende, mat, shopping, utflykter ja ALLT så har jag nog gjort åt ca 40-45 000kr. Vilket är väldigt rimligt i Asien. Räkna med ca 10K per månad men att det som kostar är alla flyg. Vi bokade dessutom flygen nära inpå, ca 1-2 veckor innan vilket gör att priserna alltid är lite högre.

Hur tänkte ni när ni packade? Jag tänkte som jag nämnde ovan på att ha med mig fina kläder och att variera haha.. tänk på att ha med er kläder som ni inte är rädda om då vissa grejer blir lite missfärgade av solkräm, all svett och ja om ni gör utflykter där ni t.ex åker linbana eller bland apor som är smutsiga.. så ta inte med er fina kläder som ni är rädda om!

Har du med dig dator på resan eller klarar man sig med bara mobilen? Jag hade bara med mig mobilen och det funkar perfekt!

Hur tänker ni kring värdesaker nu när ni är i Asien, bär ni dom alltid med er? Jag tänker främst på stränder, tar ni med er mobil, pass, kamera och liknande ner i vattnet när ni badar (eftersom ni är två antar jag att ni vill bada tillsammans) eller lämnar ni det på stranden/hostelet? Vi badade samtidigt flera gånger men alltid med uppsyn på våra värdesaker. Ibland var en nere och badade medan den andra solade och det funkade bra. Men vi tog aldrig med oss alla våra pengar när vi var iväg, utan räknade på en summa att göra åt under dagen.

Bokade ni flygresorna på plats eller innan? Det enda flyget vi hade bokat när vi åkte var flyget från Landvetter till Bangkok. Sen bokade vi varje flyg allt eftersom. Vi bokade 1-2 flyg så vi hade det klart i förväg då vi alltid planerade 1-2 veckor framåt under resans gång. Tips är att ladda ner appen "Air Asia" för de flög vi med varje gång förutom i Filippinerna då vi flög med Cebu Pacific.

Vad hade ni för väskor på utflykter och så? Hade ni vanliga ryggsäckar då? Till en början hade vi varsin "gympapåse" MEN världens bästa tips och måste är att köpa de så kallade Waterproof bagsen! Vi levde med dem på VARJE utflykt. De är ju vattentäta och finns från 3KG - 30 KG tror jag. Vi hade en mindre och en stor. Så bra då man flera gånger fick in vatten i båtarna eller fick hoppa av båtarna ute i vattnet för att sen gå in, allt höll sig torrt! Så köp det om ni vill va säkra på att era saker hålls torra.

Xx Filippa

Gillar

Kommentarer

linaericsonstahlin
linaericsonstahlin,
stenros
stenros,
ska själv till filippinerna, vietnam, thailand och backpacka om 3 veckor. Du kan inte skriva ca vilken tid det tar mellan platserna och ca kostnaderna? 😍 hade varit guld!
nouw.com/stenros
roojda
roojda,
härliga tips 😊
nouw.com/roojda
Rojda,
vilket land skulle du inte och skulle du rekommendera ?
Jag tänkte åka med Kilroy till Thailand (inte de finaste områdena där) - Kambodja - Vietnam - Laos sen med ett annat resebolag till Filippinnerna
www.nouw.com/roojda

Instagram @filippalindaau

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Nouw