Val Thorens

Om en vecka är jag på plats i Franska alperna igen, närmare sagt VAL THORENS! Längtar så jag spricker, provar mina skidkläder varje dag och räknar nästan timmarna innan bussen rullar från skolgården. Vi åker på fredag förmiddag och kommer hem söndag kväll veckan därefter. Jag var med förra året och det var världens bästa resa helt klart. Roligaste veckan med vännerna som innehöll, skidåkning, afterskii i toppklass, sol, dans, skratt, mycket nudlar (haha), kortspel på rummet, sena utekvällar och mycket annat. Iår har det varit lite krångel med boende och bussresa dock, min skola har blivit uppdelad på fyra olika hotell samt två bussar... så nu ringer vi och mailar för att få en gemensam buss!

Det är en till skola från Borås som åker ner, samt alla skolor i göteborg verkar det som?! sjukt nice. Älskar att få träffa nya ungdomar och lära känna folk, lite kul är att jag har kontakt med tre killar som vi träffade där förra året!! Och två av dem jobbar där nu så ska ta liften upp och hälsa på dem en dag.
Tänkte göra en liten "guide" här nedan med svar på tal till några som ställt frågor om ValT.

SKIDÅKNING: Franska Alperna går inte att jämföra med backarna hemma i Ulricehamn eller i Hestra. Backarna är långa, såå fina vyer och berg om man åker långt upp på toppen. Stort liftsystem och vill man se mer än bara ValT får man ta utökat och räkna med att åka minst halva dagen. Jag hade utökat förra året men utnyttjade inte det p.g.a jag var så lat, bake och mer tagg på afterskiin haha. Men att ha lokalt räcker gott och väl. Jag har åkt skidor sen jag var liten så tyckte inte alls det var svårt att ta sig ner osv, dock hade några av mina vänner aldrig åkt och de blev rätt så arga när vi lurade med dom upp i en svart backe..det var tårar på vägen ner haha!

AFTERSKII: Att La Folie Douce erbjuder alpernas bästa afterskii kan nog alla hålla med om som varit där. Om man åker till Val Thorens men inte går hit så är man riktigt tråkig.. jag själv älskade att stå på bordet och dansa, okej inte mycket dans för man kunde lätt ramla ner när man stod 10-15 pers med pjäxor och stampa runt. Men att stå på borden, de sprutades champagne överallt, DJ:s som spelade go musik och konfetti som flög. Åhhh detta måste alla få uppleva. Dock är det 18-årsgräns på afterskiin, ibland kollade de leg men inte på oss eftersom vi var där väldigt tidigt. Iår spelar även Klingande vilket jag dog av att få höra. Livets låt JUBEL!!! Att få höra den live på afterskiin, woopidoop can't handle it.

En annan sak ang. afterskiin. Slösa inte massa pengar på dricka här, tänk på att man ska ta sig ner för backen vilket är livsfarlig om man är berusad. Man har kul ändå! Har en kompis som det inte slutade kul för efter att ha druckit här. Så för ert eget bästa, don't drink and skii. Ni ska ändå orka med hela kvällen med fest. 

KLUBBAR: Bästa klubben som vi besökte varje kväll var Malaysia. Det är som en liten bod utifrån, jättelitet men sen går man ner under marken och där är det stora dansgolv, 3-4 barer och flera DJ:bås. Här var det bäst att dansa och mest röj. Väldigt stort och garderob betalade man 3€ för.
Summit, Saloon och Panda var mer förfestklubbar/barer som vi gick till först. Här minns jag att de kollade leg varje kväll nästan. Mycket mindre och det var sjukt varmt på dessa ställen för det var så mycket folk på liten yta, var bara jobbigt att röra sig här och det gick inte att dansa på samma sätt som på Malaysia. Dock mötte man fler svenska ungdomar på dessa klubbarna.

MAT: Vi hade med oss mycket mat hemifrån som soppa, nudlar, knäckebröd, pasta. Så vi åt aldrig ute mer än första dagen när vi kom fram och väntade på rummen. Vi handlade tillsammans på SPAR (som ica) första kvällen, toapapper, frukost, juice, mjölk och sådant som vi inte tog med hemifrån. Vi var där under alla<3dag och då stod kocken Amanda för att göra klyftpotatis med fetaostfyllda biffar som var baconinlindade. Ugnen i rummet sög dock så tog ju sin tid.. Erkänner att vi bokstavligt talat levde på nudlar och soppa för det mesta. Ägg&bacon samt baguetter till frukost var också en höjdare.

PENGAR: Får många frågor om hur mycket fickpengar man skall ha med sig. Och det beror såklart på från person till person. Jag och flera av mina kompisar hade ju med oss mycket mat samt saker till rummet som disktrasor osv. Så vi slösade endast pengar på frukost och blanddricka. All dricka köpte vi på båten, sen var vin och sånt väldigt billigt i matbutikerna. Åt ute i backen en dag och köpte dricka på la folie en gång också. Så totalt gjorde jag nog åt 2000kr max. Det enda som kostade på kvällarna var typ garderob, om man inte köpte dricka ute då. Men vi körde på att förfesta hårt på rummet istället så slipper man slösa pengar ute.

KLÄDER: Eviga frågan om man ska ha klackar och klänning. Stort NEJ till klackskor, det var sååå halt vissa dagar när man skulle från malaysia till bargatan. För man går över skidbacken typ, och folk gled ner och ramlade som bambi på hal is. Jag hade lite grövre "höstboots"/klackar när jag gick ut. Men partyklackarna kan du lämna hemma. Sen sa många att man inte skulle ha klänning för alla gick ut i t-shirt och jeans, vilket inte stämde. Så iår packar jag ner fler klänningar och mer festtoppar. För jag själv föredrar att vara lite finklädd än att dansa i jeans och t-shirt. Men om ni funderar över skor att gå ut i, kör på primeboots eller ett par lätta skor. Klackarna kommer döda er.

Till afterskiin kan det vara nice att ha med lite roliga t-shirts, alltid snyggt att ha på sig över underställströjan. Någon mössa och solbrillorna är bra att ha med! Räkna med att bli nersprutad med champagne dock, allt luktade champagne när man kom hem!

Xx Filippa

  • Vardag

Gillar

Kommentarer

Instagram @filippalindaau

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Nouw